logo mob crni

logo crni

logo crni

Preostalo do Festivala:
2
2
dan(a)
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
Potvrđujem da sam pročitao/la i prihvatio/la
Izjavu o zaštiti osobnih podataka.

Započela Pula PROfessional predavanjem Berta Beyensa i okruglim stolom ”Nove kolekcije”

BertBeyensCLANAK

Pula PROfessional program započeo je u ponedjeljak predavanjem ”Popularne teme i motivi u europskim studentskim filmovima” Berta Beyensa, predsjednik GEECT-a, Europske grupacije filmskih i TV škola, regionalne asocijacije CILECTa (Svjetske organizacije filmskih i televizijskih škola) iz Belgije. Ovaj specijalizirani program za filmske profesionalce i one koji će to tek poslati obilovat će panel diskusijama, predavanjima, promocijama knjiga i novih audio-vizualnih ostvarenja. Ove je godine tema programa Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma, a izbornik ovogodišnjeg programa je Mario Gigović.

Popularne teme i motivi u europskim studentskim filmovima” Berta Beyensa

Beyens je svoje izlaganje započeo prezentacijom svoga istraživanje iz 2015. godine u kojem je analizirao popularne teme i motive najuspješnijih europskih studentskih filmova. Istaknuo je kako gotovo četrdeset posto tih filmova obrađuje temu obitelji, što je vrlo indikativno za trenutni društveni kontekst. Zanimljivo je i kako uglavnom prevladavaju filmovi smješteni u urbane sredine, te kako politika nije osobito zastupljena u studentskim filmovima, za razliku od ljubavi (gotovo 20 posto filmova). Raste i svijest o ekologiji u kontekstu odabira tema unazad 10 godina, međutim broj takvih filmova nije velik. Što se tiče odabira žanrova, Beyens je istaknuo kako stroga žanrovska određenja nisu osobito zastupljena.

Ukazao je i na važnost etike i estetike, kao prioriteta u promišljaju i produkciji, kako studentskih, tako i profesionalnih filmova.

Osvrnuo se i na teme studentskih filmova koje je nakon predavanja, u 13 sati pogledao u INK u Puli, istaknuvši njihovu originalnost. Nakon predavanja, održan je razgovor s predstavnicima Pulskog filmskog festivala i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Televizija kao medij umjetnika: Predstavljanje projekta Nove kolekcije

U popodnevni satima održao se i okrugli stol u organizaciji HRT-a, na kojem je predstavljen projekt Nove kolekcije Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije. Cilj projekta je davanje podrške umjetnicima pri produkciji novih originalnih audiovizualnih projekata. Naime, tijekom 5 tjedana emitirana je serija novih videoradova i instalacija umjetnika proizvedenih u produkciji HRT-a.

Projekt su predstavili Tomislav Pulić, koji autorski potpisuje Nove kolekcije, povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, te redatelj i medijski umjetnik Vladislav Knežević. Predstavljanje je moderirala Vlatka Kolarović, ujedno urednica i voditeljica emisije. 

Nove kolekcije istražuju put kojim bi televizija mogla ići, davajući pritom priliku novomedijskim umjetnicima da istraže televizijski medij i u kontekst stave odnos umjetnosti i televizijskog medija.

Branka Benčić dala je osvrt na povijesni pregled razvoja međuodnosa umjetnosti i televizije u Hrvatskoj, istaknuvši rane radove Dalibora Martinisa i Sanje Iveković iz 1970ih godina, dok je Vladislav Knežević naglasio činjenicu kako su Nove kolekcije dale priliku umjetnicima iz različitih područja da se izraze u različitim tematskim i estetskim okvirima. Tomislav Pulić naglasio je kako je ovaj projekt dokaz da televizija može pokrenuti nove, pozitivne prakse, otvori svoja vrata umjetnicima i na taj način potiče suvremenu umjetničku produkciju. Ujedno, Pulić je najavio kako je druga sezona Novih kolekcija u produkciji.

U sklopu Pula PROfessional programa očekuje nas u narednim danima Festivala još osam događanja i sedam projekcija, o kojima detaljnije možete pročitati OVDJE.

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona
Preostalo do Festivala:
2
2
dan(a)

Prijavi se na newsletter

 
Potvrđujem da sam pročitao/la i prihvatio/la
Izjavu o zaštiti osobnih podataka

14 Festivalskih lokacija

image
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus