logo mob crni

logo crni

logo crni

Preostalo do Festivala:
2
2
dan(a)
T Logo 3c p DE
logo filmofeel 2017

app store ikona google play ikona

Prijavi se na newsletter

 
Potvrđujem da sam pročitao/la i prihvatio/la
Izjavu o zaštiti osobnih podataka.

Vidljivost onostranog

jelenaCLANAK

U petak je u galeriji Makina otvorena izložba Jelene Vukotić, pulske fotografkinje s losanđeleskom adresom, naziva ''Duhovi New Yorka''. Radi se o petnaestak fotografija velikog formata snimljenih s figurativnog prozora s kojeg je moguće promatrati izmaknutu i fragmentarnu stvarnost, ponekad izvan fokusa, često začudnu.

Voditelj Galerije Makina Hassan Abdelghani kratko je i uobičajeno veselo pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo time što ugošćava još jednu autoricu u tradicionalnom godišnjem otvorenju izložbe petkom, dan prije službenog otvaranja festivala, a Zlatko Vidačković također se vrlo kratko obratio posjetiteljima, rekavši kako su izložbe važan dio programa festivala te kako mu je drago da galerija Makina već tradicionalno sudjeluje.

Sama je autorica, inače diplomantkinja slavne praške FAMU, bila vrlo samozatajna, te je umjesto nje, ali i u njenu čast, nekoliko riječi rekao njen suprug Mike Cahill, inače redatelj i scenarist filmova Another Earth i I Origins.

Cahill je rekao kako je Jelena, osim što je njegova najdraža umjetnica, poput mikroskopa koji su nedavno kupili svojoj kćeri: pokazuje nam stvari koje bez nje ne bismo uopće vidjeli. ''Ona otvara prozor u metafizičke svjetove kao što nam mikroskop pokazuje mikro, a teleskop daleke svjetove.'' U ovom slučaju, radi se o duhovima New Yorka, grada u kojem su se upoznali. Cahill tvrdi kako nam se, kružeći prostorijom i gledajući fotogafije, neizbježno nameću pitanja o percepciji, o tome što znači vidjeti i kako vidimo. Naime, gledamo pokrenuti emocijama – strahom i željom, primjerice – a te emocije onda izviru iz promatranih stvari- To je upravo ono što voli kod Jelene - slojevitost, mističnost i magičnost – čime doživljaj fotografija postaje pitanje procesa, a ne automatske reakcije. Zahvalio je svojoj supruzi na bivanju svojevrsnom ''znanstvenicom umjetnosti'', te pozvao prisutne na razgledavanje izložbe.

Jelena Vukotić rođena je u Puli. Diplomirala je fotografiju na Akademiji izvedbenih umjetnosti, filma i televizije u Pragu. Njezine su fotografije objavljene u The New Yorkeru, The New York Timesu, Forbesu itd.

T Logo 3c p DE

logo filmofeel 2017


app store ikona google play ikona
Preostalo do Festivala:
2
2
dan(a)

Prijavi se na newsletter

 
Potvrđujem da sam pročitao/la i prihvatio/la
Izjavu o zaštiti osobnih podataka

14 Festivalskih lokacija

image
predsjednica hr

Min kulture logo

GRAD PULA LOGO

zupanijodjelzakulturu

pulaplus